Kralíčí historie
Když féničtí mořeplavci asi před 3000 lety objevili malé šedé divoké králíky na Iberském poloostrově, brzy zjistili, že mají velmi chutné maso. Ovšem zaměnili králíky s damany skalními. Ve středověku chovali králíky hlavně mniši v klášterech, protože papežský dekret říkal, že v době půstu je možné jíst králíky jako "bezmasé" jídlo. Kolem poloviny 16. století již byli známí králíci různých barev srsti i velikostí, kteří se ovšem v první řadě chovali na maso a kožešinu. Díky uzkému kontaktu králíku s pěstiteli se stala zvířata důvěřivěšími. Domestikace ( přerod v domácí zvíře ) byl důležitým předpokladem k tomu, aby bylo možné chovat králíka jako domácí zvíře. Tento přerod se stal asi v padesátých letech. Po psovi a kočce nyní zaujímají třetí místo králíčci ve škále oblíbenosti .
(informace byly čerpány z knížky Moniky Wegler Váš zakrslý králík)